Szakmai gyakornokság

Időpont:


Helyszín:


Időtartam:


Felszerelés:

Az alábbi témánk iránt érdeklődő egyetemistákat várunk folyamatosan:

Közadatok Magyarországon

Hogyan használják fel az állami szervek a működésük során képződő adatokat? Mennyire érvényesül a PSI-irányelv itthon? Mik a legértékesebb adatok, és ezekért mennyit fizetnek magáncégek? Hatékony-e az állami adatgazdálkodás? Adatigénylésekkel, jogszabályok elemzésével ezt a témát tárnánk fel. Konkrét területre is fókuszálva: cégadatok, gyógyszeradatok stb. - jogi vagy közpolitikai aspektusból. Ehhez kapcsolódó szakmai események, meetup-ok szervezése és blogolás.

 

Nyílt önkormányzat, részvételi technikák

Önkormányzati átláthatóság, részvételi döntéshozatal önkormányzati szinten. Hazai fejlesztések és hiányosságok monitorozása, nemzetközi jó gyakorlatok nyomon követése, terjesztése különböző szakmai és nyilvános fórumokon (fordítás, önálló kutatás, blogolás). Már létező, szabadon felhasználható informatikai eszközök demo változatának elkészítése, és annak kidolgozása, hogyan terjeszthetők el ezek itthon (advocacy). Részvétel a K-Monitor önkormányzati költségvetéset vizualizáló online eszközének termékfejlesztésében.

 

Antikorrupciós politikák, EU-s források felhasználása

Közpolitikai elemzésekben, antikorrupciós javaslatok megfogalmazásában való részvétel. Uniós és más forrású fejlesztési pénzek útjának nyomonkövetése, programok elemzése, korrupciós mintázatok vizsgálata jelentéseken, értékeléseken keresztül. Jelentések, statisztikai elemzések készítése, blogposztok összeállítása, háttérkutatások. Jogi vagy közgazdasági/közpolitikai érdeklődésű egyetemisták jelentkezését várjuk, akik kutatási témájuk vagy érdeklődésük okán már ismerik a hazai intézményrendszert és szabályozást.

Tudatosítás, kommunikációs feladatok

A K-Monitor szervezeti missziójához kapcsolódva részvétel a K-Monitor kommunikációjában és fundraising feladatokban: közösségi média, sajtóanyagok szerkesztése, események szervezése és projektek koordinációja, pályázatok összeállításában segítség, kihangosítva, markánsabban megjelenítve a munkánkat. Pl. figyelemfelhívás a politikaközeli/mutyicégek jelenlétére az emberek mindennapjaiban, az adatbázis és egyéb platformok alapján kommunikálni a közpénzköltésekről, a választáson induló politikusokról. Voksmonitor összeállítása a választásokra a pártprogramok bemutatására, adatvizualizáció/adatújságírás díj, rádiós-videós szpotok korrupciós témákban, közreműködés egy havi K-Monitoros rádióműsor megszervezésében.

 

Esemény létrehozója

Esemény létrehozója

Felhívást közzétevő:

Lámpás: