OFF - Biennále Budapest - Önkéntesfelhívás

Időpont:


Helyszín:


Időtartam:


Felszerelés:

Az OFF-Biennále Budapest egy nemzetközi kortárs művészeti esemény, Magyarország legnagyobb civil,  (állam)független művészeti kezdeményezése. Az OFF-Biennále alulról szerveződve, másokkal együtt dolgozva, hálózatosan működik. Új műveket, kiállításokat, kiadványokat, eseményeket és oktatási programokat hoz létre; támogatja a magyar művészek munkáját és közelebb hozza a nemzetközi művészeti életet. Magánlakásokban, üres üzlethelyiségekben, ipari épületekben, alternatív színházakban, köztereken rendezkedik be, a város felfedezésére hívja a közönséget. Célja, hogy a képzőművészet eszközeivel részt vegyen a közügyekről való társadalmi párbeszédben és erősítse a demokrácia kultúráját.

Az OFF 2017, a biennále második kiadása szeptember 29-én nyílik, címe Gaudiopolis – Az öröm városa.

Gaudiopolis (1945-1950) egy gyermekköztársaság volt, melyet Sztehlo Gábor evangélikus lelkész alapított a második világháborút követően Budapesten. Árvaháza vallásra, társadalmi hovatartozásra és nemzetiségre való tekintet nélkül több száz gyereknek adott otthont, akik a háborúban elvesztették szüleiket, otthonukat.

Az „öröm városának” gyermek lakói saját kormányzatot hoztak létre, képviselőket választottak maguk közül, és mindenkire (a tanárokra is) vonatkozó törvényeket hoztak. Ez a közösség azt tűzte ki célul, hogy újratanulja a demokráciát, és hogy „Krisztus evangéliumának szellemében, társadalmi korlátokat megszüntetve, önálló, öntudatos, önismeretre és önbírálatra törekvő, gyakorlatilag ügyes, elméletileg képzett magyar embereket” neveljen. Megvalósult utópiaként a remény, a bizalom, az együttérzés, a nagylelkűség, a felelősségvállalás, a kitartás, a bátorság és a törődés szellemében működött.

Az 1945 és 1950 közötti rövid időszak, bár traumák, krízisek és káosz sújtották, mégis telve volt lehetőségekkel, hiszen azok a társadalmi-politikai változások, amelyek a földrész keleti felén totalitárius rendszereket segítettek hatalomra, még folyamatban voltak. Ekkor még a demokrácia több modellje is játékban volt. A Gaudiopolis történet egyike a történelem mellékvágányainak, amelyek arra indítanak, hogy benézzünk a múltról szőtt leegyszerűsítő mítoszok mögé, és megmutatják, hogy a történelem minden pillanata magában hordozta annak a lehetőségét, hogy más irányba forduljon. Bár a Gaudiopolis által felállított modell nem válhatott a magyar társadalom újraépítésének mintájává, mégis hatása lehet arra, milyen jövőt dolgozunk ki magunknak -- egykori lakói révén mindenképp, de akár így is, kerülőúton, évtizedek múltán újragondolva, az OFF-Biennále nyomán.

Munkánk több, önkéntes alapon szerveződő stábban folyik, ezekbe keresünk most olyan önkéntes munkatársakat, akiket érdekel a kortárs képzőművészet és motiváltnak érzik magukat, hogy egy közösségi kezdeményezésben felelős módon, egy csapattal együttműködve dolgozzanak.

Az önkéntesek az adott területen jártas, profi stábbal dolgoznak együtt, így lehetőség van arra, hogy egymástól tanuljunk.

Az alábbi területeken várunk segítséget:

- Művészeti projekt-koordinátor

Egy-egy hazai vagy külföldi művésszel együtt dolgozva, az OFF-ra készülő új produkció megvalósításának előkészítése, szervezés, kapcsolattartás a művésszel, a helyszínekkel, a projekt valamennyi létrehozójával, támogatójával.

Hosszabb elköteleződést és biztos angol nyelvtudást igénylő munka, május végétől a biennále kezdetéig illetve a program megvalósulásáig (max. október vége) tart.

Velük dolgozhatsz együtt:  Manuel Pelmus, Marvin Gaye Chetwynd, Kaszás Tamás, Eva Kotatkova, László Gergely / Katarina Sevic, Michael Rakowitz, és még sokan mások.

- Kurátor-asszisztensi feladatok

művek kölcsönzésének, szállításának, szervezése, bemutatásuk előkészítése, egyeztetés a művészekkel, projektgazdákkal

helyszínkeresés egyes produkciók szerint, egyeztetés a helyszínekkel

- Kommunikáció

 • weboldal feltöltés
 • Az OFF FB oldalán a  szerkesztők és az OFF kurátorai által megadott anyagok posztolása, üzenetek, kommentek kezelése
 • Instagram szerkesztő
 • hazai és nemzetközi sajtó kommunikációban való részvétel
 • kommunikációs asszisztens
 • szövegszerkesztés- és javítás  
 • fordítás

- Edukációs programok

 • Részvétel gyermek és felnőtt közönség számára szóló edukációs programok kidolgozásában, megvalósításában.
 • Az edukációs programok előkészítése, koordinációja, az edukátorok munkájának támogatása.
 • Kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás iskolákkal, gyerekközösségekkel, címlisták gondozása.
 • Együttműködés a kommunikációs csapattal az edukációs programokat érintő feladatokban (programajánlók írása-gondozása, a honlap edukációs tartalmának gondozása, közönségszervezés, vezetések szervezése).

 

 • Infomediáció
 • A kiállítások helyszínén a látogatók fogadása, információ átadása a művekről, a kiállítási technika be és kikapcsolása

- Adminisztratív és pénzügyi asszisztencia

 • szerződések gondozása, számlák begyűjtése, nyilvántartása, kimutatások készítése;
 • utazás-  és szállásszervezés

 

- Kiállításépítés, fúrás, faragás, AV technika

- Dokumentáció, fotózás és videózás, digitális utómunka, képszerkesztés

 

           Mikor?

2017. május végétől november elejéig számítunk rátok. A munka legintenzívebb része a megnyitóig tart, de  a biennále teljes ideje alatt, sőt, még azt követően is jócskán akad tennivaló.

 

A jelentkezés módja

Önéletrajz és rövid, egy-két bekezdéses motivációs levél küldése, kiemelve azokat a területeket, ahol szívesen segítenél. Kérünk azt is jelezd, mennyi időt tudnál az OFF-ra szánni, és mikor.

 

Június 1.-én, csütörtökön 18h-tól önkéntes találkozót tartunk a feladatkörök átbeszélésére, pontosítására.

A jelentkezésekkel és a felmerülő kérdésekkel keressetek minket az office@offbiennale.hu címen.  

 

Köszönettel, az OFF Biennále 2017 csapata

Esemény létrehozója

Esemény létrehozója

Felhívást közzétevő:

Lámpás: